Gemeenteraadsverkiezingen worden aardverschuiving


Bron: http://www.dagelijksestandaard.nl/

Sensationele peiling in Haarlemmermeer. VVD weggevaagd. Een gesprek met Forza!-leider Paul Meijer.
 
Op 19 maart 2014 zullen de gemeenteraadsverkiezingen plaatsvinden. Dat zou wel eens tot een aardverschuiving kunnen leiden. Het is daarom zinvol om nu al eens te kijken wat er plaatsvindt op lokaal niveau. De lokale site Dichtbij hield een peiling in de Haarlemmermeer en de uitslag was ronduit spectaculair:
 
De VVD wordt van de kaart geveegd. Van de 11 zetels zouden ze er, als er nu verkiezingen waren, nog maar 2 overblijven. Het CDA gaat van 4 naar 0, D66 van 4 naar 1. De PvdA is er al een splinter geworden, nadat een lokale versie met een hoog SP-gehalte, HAP, zich afgesplitst heeft. Maar de grootste sensatie is de meteorietachtige opkomst van een partij die, na een geschiedenis van gekrakeel, de voortzetting werd van de vroegere LPF: Forza! Deze schiet hier omhoog naar 12 zetels, en is virtueel nu, met 30,8 % van de stemmen, de grootste partij van Haarlemmermeer!
 
Een goede reden voor een gesprek met de leider van Forza!, Paul Meijer, actief sinds de dagen van Fortuyn.
 
Er werd zojuist een internetpeiling gehouden waaruit blijkt dat uw partij Forza! de grootste zou worden. Bent u verbaasd?
“Nee dat verbaast ons niet. We zijn een bijzondere actieve partij in de gemeenteraad met duidelijke en heldere taal, en dat stellen de inwoners op prijs. Onze collega's hebben vaak grote moeite hoe wij ons profileren en dan ben je al snel een populist. Maar 1000x liever een populist dan een socialist. Daarnaast hebben wij ons op veel onderwerpen heel sterk gemaakt. Ik noem er een paar: Wij zijn net als de bevolking tegen de komst van een tweede moskee in Haarlemmermeer, we hebben voor elkaar gekregen dat er geen precario geheven gaat worden op waterleidingen, en we hebben de zondagsopenstelling mogelijk gemaakt. En recent nog vragen gesteld aan het college waarom de verplaatsing van het herdenkingsmonument bij Schiphol, dat stond bij het oude detentiecentrum, 108.000 euro moet gaan kosten. En natuurlijk speelt mee dat veel kiezers hun buik vol hebben van de VVD. Niet alleen landelijk maar ook lokaal is de VVD in Haarlemmermeer behoorlijk links.”
 
Hoeveel zetels heeft Forza nu?
“Wij hebben nu 3 zetels.”
 
Wanneer had u de meeste zetels?
“We zitten pas sinds 2010 in de gemeenteraad. We kwamen op 3 binnen en waren de grote winnaars van de verkiezingen als relatief onbekende partij. Zelfs Trots (van Rita Verdonk) haalde maar 2 zetels en inmiddels is die club opgeheven in Haarlemmermeer.”
 
Zo'n snelle groei ineens, dat kan natuurlijk ook problemen opleveren. Ruzie enz.
“Daar moet je natuurlijk voor waken, maar ik heb veel geleerd tijdens mijn LPF periode en daarom ben ik al geruime tijd bezig om gesprekken aan te gaan met de nieuwe kandidaten voor Forza! Om van hen te horen wat de afweging is om zich in te zetten voor Forza! Onze kandidaat raadsleden komen nu al op onze fractievergaderingen en moeten ook stukken voorbereiden om te zien wat ze inhoudelijk in hun mars hebben.”
 
Is Forza! inhoudelijk gezien meer de LPF of de PVV?
“Inhoudelijk gezien staan wij dichter bij de idealen van mijn politieke inspirator Pim Fortuyn, maar natuurlijk zijn er ook raakvlakken met de PVV. En de contacten met de PVV zijn uitstekend.”
 
Er zijn in de Haarlemmermeer drie idioot dure bruggen gebouwd over een sloot. Rekent de burger het bestuur daarop ook af?
“Dat is al weer een tijd geleden, maar er is net bekend geworden dat de gemeente een rechtszaak heeft verloren en de bouwers in het gelijk zijn gesteld. Weer een strop van 3.5 miljoen. Die Calatrava ( we noemen ze hier ‘caladrama’ ) bruggen hebben ons nu meer dan 45 miljoen euro gekost terwijl er was begroot 17 miljoen.”
 
Denkt u dat er aan zo'n lokale peiling ook een landelijke trend af te lezen valt?
“Dat denk ik zeker, helemaal als je het hebt over de regeringspartijen. Daar zijn de mensen echt klaar mee.”
 
Dan zouden de komende gemeenteraadsverkiezingen wel eens een omslagmoment kunnen zijn. Ook in het verleden bleken partijen daar sterk op te reageren, landelijk. Al is het maar vanwege het verlies aan bestuurders.
“Dat denk ik dus ook. Het is voor ons te hopen dat dit rampenkabinet tot 20 maart 2014 blijft zitten. Haha!”
 
Is er in de gemeente Haarlemmermeer ook een Marokkanenprobleem?
“Dat is er, maar nog niet in extreme vormen. We moeten er wel voor blijven waken dat die problemen hier niet toenemen. We zien dat er veel overvallen worden gepleegd door daders uit Amsterdam in onze gemeente, en dat het dan ook vaak gaat over allochtonen.”
 
Laatst zat er bij Knevel & van den Brink een man uit Osdorp die weggepest was door Marokkanen en die naar Badhoevendorp was gevlucht. Is de Haarlemmermeer ook een overloopgebied van gevluchte blanke Amsterdammers, zoals Purmerend en Almere?
“Dat was het nog niet, maar daar begint het nu op te lijken. Zo is ook mijn fractieassistent gevlucht uit Amsterdam omdat hij zich daar niet meer veilig voelde met zijn jonge gezin.”
 
Het viel me op dat in deze recente peiling in de Haarlemmermeer de lokale partijen enorm zijn, en de landelijke partijen heel klein. Is dat een zich doorzettende trend?
“Ik heb niet zoveel met peilingen. Kijk alleen maar eens naar Maurice de Hond, die heeft nog nooit een peiling goed gehad en dacht ook dat de PVV na het weglopen uit het Catshuis overleg weggevaagd zouden worden. Het tegendeel is echter waar. Verder moet je als lokale partij heel duidelijk zijn en je onderscheiden van de rest. Dan maak je zeker een goede kans.”
 
Wat zijn in de Haarlemmermeer volgens u de meest pregnante kwesties?
“Lokale belastingen. Denk hierbij aan hondenbelasting, maar ook de recente verhoging van de OZB zowel voor ondernemers als particulieren Veiligheid. Geen extra moskee in Haarlemmermeer, geen islamitisch onderwijs. Geen megalomane projecten die miljoenen kosten, omlegging A9, Caladrama bruggen, nieuw baseball stadion etc etc Voorrang voor lokale inwoners als het gaat om woningtoewijzing. Daarnaast komen wij met een deltaplan bij ons verkiezingsprogramma om de economie weer op gang te helpen. En integriteit van ons bestuur, denk hierbij aan Chipshol en de claims.” 
Nieuws:
 
 
Copyright 2016 Forza! Haarlemmermeer I All Rights Reserved I Hosting & Design door ABCnet