Forza haalt landelijke kopstukken naar Hoofddorp voor goed gesprek


Oekraïne-debat op niveau, 30 maart 2016

Door Bart Boele b.boele@hollandmediacombinatie.nl - 31-3-2016, 10:09                  

Ik heb één argument voor het handelsverdrag met Oekraïne gehoord. Een man zei tegen mij ’weet je wel hoe mooi de vrouwen uit Oekraïne zijn’.’’


Aldus Jan Roos, met zijn GeenPeil initiatiefnemer van het landelijke referendum over het EU-handelsverdrag met Oekraïne op 6 april. Roos is tegen, laat dat duidelijk zijn en dat maakte hij woensdagavond tijdens het theaterdebat dat Forza in Het Oude Raadhuis over het referendum hield wel duidelijk. ,,De intellectuelen ofwel communisten zien dit referendum als de vraag ’vind je Jan Roos een klootzak of niet’. Er zijn gewoon geen goede argumenten om voor het verdrag te zijn.’’

 

Met Roos waren Joram van Klaveren en Joost Niemöller er als ’nee’-stemmers. De Tweede Kamerleden Kees Verhoeven (D66) en Han ten Broeke (VVD) lieten zich geenszins van het theaterpodium spelen. Deze beide ’ja’-stemmers zeggen blij te zijn met het referendum en de uitkomst te respecteren.
 

Hoewel in de zaal een meerderheid aan ’nee’-stemmers zat, was het met applaus voor de sprekers duidelijk een gelijkspel. Dat is wel een graadmeter voor de sfeer van het theaterdebat. Eerlijk en soms hard, maar niet onder de gordel en zeker niet onder de maat.
 

Forza had met Ten Broeke en Verhoeven twee uitstekende sprekers binnen gehaald om het tegen het nee-kamp op te nemen. Met hun humor, zelfspot en relativering paaiden ze de andere kant van de tafel en de bijna volle zaal. Waar Roos er licht honend op wees dat Verhoeven ooit op twitter riep ’Oekraïne wil dit’ kwam het D66-Kamerlid daar een paar keer op terug en niet steeds in zijn eigen voordeel. Het debat werd live uitgezonden via internet.


Jan Roos van GeenPeil : ''Ik heb één argument voor het handelsverdrag met Oekraïne gehoord. Een man zei tegen mij ’weet je wel hoe mooi de vrouwen uit Oekraïne zijn’.’’
 

Het is duidelijk dat Forza de zaak goed had voorbereid en een strakke regie voerde om er een goede uitzending van te maken. De 33.000 euro subsidie van de landelijke campagnekas is goed besteed geweest. Niet alleen vanwege de strakke uitzending, maar ook gezien de gasten die aan tafel zaten en het feit dat er niet veel van zulke debatten elders in het land zijn georganiseerd.
 

Gespreksleider aan tafel was Paul Meijer, Forza-raadslid in Haarlemmermeer, en eens te meer werd duidelijk dat voorzitten een kwaliteit van hem is. Humor en zelfspot is ook hem niet vreemd. Neem zijn introductie van Jan Roos: ,,Ik ben heel blij dat hij er is. Hij was klaar met mij en ik met hem, maar hij is hier toch maar vanavond.’’
 

Mieke Fleur stond voor op het podium om Meijer af te wisselen met presenteren en zij stapte de zaal in om zowel ja- als nee-stemmers vragen te laten stellen aan de heren op het podium.
 

De stellingen waarop via twitter kon worden gereageerd, trokken weinig belangstelling. Zes en elf stemmen op de eerste twee wijzen niet op een massale belangstelling.
 

Belangrijker is dat Forza een podium heeft geboden aan het debat over het referendum. Verhoeven en Ten Broeke moesten overigens Jan Roos teleurstellen: als het handelsverdrag met Oekraïne er komt, betekent dat geen vrij personenverkeer tussen dat land en de Europese Unie. Ook niet voor mooie Oekraïnse vrouwen.

Het gehele debat is terug te kijken op ons Youtubekanaal: 
 
Nieuws:
 
 
Copyright 2016 Forza! Haarlemmermeer I All Rights Reserved I Hosting & Design door ABCnet