nieuws
 

Forza! wil taaleis ook in gemeente invoeren


Bron: Het Witte Weekblad van 31 januari 2012

Haarlemmermeer. De Forza!-fractie is volledig voorstander van het verplicht beheersen van de Nederlandse taal bij het krijgen van een bijstandsuitkering. Daarmee steunt de partij het voorstel van VVD-staatssecretaris Paul de Krom. Forza!-fractievoorzitter Paul Meijer verzocht het college donderdagavond om zich ook uit te spreken over het college.

Forza! ziet brood in de invoering van een dergelijk eis. Meijer: “Wij hebben al vernomen dat er meerdere partijen in de Tweede Kamer positief zijn over dit voorstel. Onder anderen D66 en de PVV. Daarmee zijn we in goed gezelschap. Wat is in onze gemeente nu het beleid voor mensen die een uitkering aanvragen en geen of nauwelijks Nederlands spreken? Wat is de mening van het college over de invoering van een dergelijke eis bij de aanvraag van een bijstandsuitkering?, vroeg Meijer aan het college. Meijer meldde bovendien met grote verbazing kennis te hebben genomen van de afwijzing van de eis, bij voorbaat al, door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Wethouder Steffe Bak kent de mening van de VNG. ‘Stel je de taaleis in, dan handel je in strijd met het gelijkheidsbeginsel’, aldus Bak. ‘Het uitgangspunt van de gemeente is dat een uitkering altijd maar iets tijdelijks is. Mensen moeten hun best doen om arbeid te kunnen verrichten en het spreken en schrijven van de Nederlands is daar een voorwaarde voor. Er is dus al een een zekere verplichting om je te verdiepen in de taal’. De wethouder meldde dat voor mensen die wel kunnen, maar niet willen geldt dat zij een korting krijgen op hun bijstandsuitkering. ‘Eventueel zelfs een intrekking. Er is dus al een verplicht karakter’.

Nieuws:
 
 
Copyright © 2013 Forza! Haarlemmermeer I All Rights Reserved I Hosting & Design door ABCnet